Història

La cobla "La Principal de Terrassa" va ser fundada l'any 1923 fruit de la col·laboració entre Francesc Planas i diverses persones i entitats de Terrassa.

Francesc Planas i Virolesch (Girona, 1874 - Terrassa, 1947) va ser un tenora i compositor de Cassà de la Selva. L'any 1905, amb motiu de l'Aplec de la Mata, actuà a Terrassa amb la cobla "Unió Cassanenca", on va fer diverses amistats amb gent de Terrassa. Durant els anys següents decidiren crear una cobla i Planas es va desplaçar amb freqüència a Terrassa per organitzar la cobla i iniciar l'ensenyament del tible i la tenora al Vallès.


Ballada de sardanes a la Mata a principis del s.XX


Després d'anys de feina la cobla "La Principal de Terrassa" es va presentar a Terrassa el 18 de març de 1923. La formació comptava només amb 10 músics, ja que no hi havia trombó; els instruments de metall eren a càrrec de gent de la comarca però els instruments de canya i el flabiol eren tocats per músics de Girona.

La primera formació de la cobla va ser:

  • Flabiol: Ricard Anglada (Girona)
  • Tibles: Miquel Fontova (Palafrugell) i Jaume Riera (Amer)
  • Tenores: Francesc Planas (Cassà de la Selva) i Josep Pla (La Bisbal)
  • Cornetes: Josep Abadal i Enric Dinarès
  • Fiscorns: Joan Roca i Bonaventura Garriga
  • Contrabaix: Jaume Llongueras

El programa de l'audició inaugural constava de quatre sardanes:

Ginesta, Vicenç Bou
Amor perdut, Josep Saderra
Abrilenca, Josep Blanch Reynalt
La veu del seu amo, Josep Aguiló

L'inici de la cobla va fer créixer molt ràpidament l'ambient sardanista latent al Vallès.

L'any 1925 s'incorporà el trombó a la cobla. Alguns músics gironins fundadors s'integraren definitivament a la cobla però d'altres van ser substituïts per músics terrassencs. Amb el temps es va ampliar el camp d'activitat de la cobla i es va convertir en una cobla-orquestra, a partir d'aquest moment ja podem parlar d'una cobla plenament consolidada.


Músics de la cobla l'any 1926


Cobla-orquestra i orquestrina La Principal de Terrassa. Modern i escollit repertori. Sardanes-ballables<br />
Revista Joventut de Mollerussa (1929)


L'any 1941 va interpretar "La Santa Espina" en un concurs de sardanes a la plaça de toros de Tarragona, aprofitant el poc coneixement del folklore català del cap de la Guàrdia Civil de la població, i va esdevenir la primera cobla en interpretar aquesta obra tant important després de la guerra.L'any 1998, en motiu del seu 75è aniversari, l'Obra del Ballet Popular li concedeix el Premi a la continuïtat.

Al febrer de 2013, la cobla enregistra el seu primer disc "La Principal de Terrassa 90 anys" per celebrar el 90è aniversari de la formació. El CD inclou sardanes dedicades a Terrassa i a l'entorn cultural de la ciutat, de compositors com Ricard Viladesau, Manel Saderra i Puigferrer i Francesc Mas Ros, sardanes clàssiques de Josep Saderra, Ramon Serrat i Josep Serra, i també sardanes habituals al repertori de la cobla de compositors contemporanis com Jordi Molina i René Picamal.


La Principal de Terrassa és una de les cobles més antigues de Catalunya, amb més de 90 anys d'actuacions ininterrompudes, ja que no es va desfer durant la Guerra Civil com va passar amb la majoria de cobles.
Al llarg de la seva història ha realitzat audicions a Madrid, València, Màlaga, al Palau de la Música de Barcelona i a diferents indrets de tot Catalunya. També ha comptat amb grans intèrprets, directors i compositors com Ricard Anglada, Joan Carreras, Emili Renalies, Víctor Bou, Francesc Camps, Ramon Serrat, Jordi León i Joan Lluís Moraleda.


Imatge cedida per Francesc Rius